Всичко за бранда Adidas

Историята на бранда Adidas започва много по отдавна и всяко нещо има своето начало, така и марката започва със своя предшественик Даслер.

Всичко започва в Германия, където създателят Даслер пристига след Първата световна война.Така са поставени основите на Adidas в Европа, а мотото на компанията Adidas е „Невъзможно“! Само о себе си то показва движение напред, преодоляване на препятствия и откриване на нови хоризонти. В него е заложена най-ценната житейски мъдрост, която и до днес носи марката.

adidas

Как започна всичко:

[bctt tweet=“След Първата световна война в Германия опустошението принуждава семейството Даслер да търси решение в лошите условия и времена.“]

В началото на 1920 г. Даслер решава да организира семеен бизнес за шивашки обувки. Първите продукти на семейството били чехли изработени от материал, от който по онова време се правели военни униформи. За подметка на тогавашните чехли използвали изрязани стари гуми.

През юли 1924 г. семейството с компанията „Даслер Brothers Shoe Factory“, където вече работят дванадесет служители, включително членовете на семейството, изработват първите 50 чифта обувки за ден. През 1925 г. Адолф Даслер изобретил първите футболни обувки с шипове, които са подправени от местен ковач. Така света се запознава с първият модел на спортни обувки с шипове. За първи път спортисти носят такива обувки на Олимпийските игри 1928 в Амстердам, а след това през 1932 г. в Лос Анджелис.

От 1936 г. „Даслер“ се превърна в признат стандарт в германските спортни обувки. През 1938 г., компанията разширява своето производство като прави 1000 чифта обувки на ден.

Разрастването на марката Adidas

Компанията на Адидас се разраства, когато Даслер купува втори завод в родния си град. С  началото на Втората световна война, нацистите конфискуват фирмата и самите братя са изпратени на фронта. Само година по-късно Адолф се връща от армията и така организира изготвянето на учебни обувки за войниците от Вермахта.

След поражението във фабриките в Германия и под ръководството на Адолф Даслер, една година по-късно компанията представя първите модели спортни обувки на САЩ. Братята Адолф и Рудолф попадат в лагера на американския затвор.

След Втората световна война семейният бизнес трябва да започне почти от нулата. Създаването на обувки „Даслер“, през 1920 г., отново стартира от останките на военните боеприпаси. През пролетта на 1948 г., малко след смъртта на главата на семейството, братята Даслер се разделят и всеки от тях организират собствен бизнес: Рудолф взема една фабрика, която по-късно се превръща в известния бранд «Puma», а Адолф основана фирма «Addas»,която след това се променя в марката «Adidas» (от съкращението Adi Dassler). Почти по същото време, това се превръща и в най-известното логото на тази фирма.

Някои историци предполагат, че след края на войната двамата братя са непоправимо скарани. Едни поставят като повод за тази семейна вражда това, че Руди не мое да прости на Ади, че след края на войната не се е опитал да го спаси от лагер за военнопленници. Други са уклончиви за тезата, че двамата Деслър не са били в състояние да разделят наследството на баща си. Във всеки случай, след разпадането на семейния бизнес помежду си братя не си говорят и така Puma и Adidas се превръщат в най-ожесточените конкуренти.